Vilele stîngii şi vilele dreptei


E vorba evident de acea păcăleală politică prin care ni se sugerează că în România ar exista politicieni de stânga şi politicieni de dreapta. Uneori, ambele tabere cochetează cu centrul şi se prezintă sfioşi de centru-stânga, respectiv de centru-dreapta.

vile-demnitari 1 vile-demnitari 2

 

 

 

De fapt, împărţirea reală a politicienilor noştri se raportează doar la putere: categoria încă la putere faţă în faţă cu categoria deocamdată în opoziţie. În ambele ipostaze, ei o duc bine, aş zice chiar din ce în ce mai bine.

De ce o duc politicienii din ce în ce mai bine? Fiindcă noi, ceilalţi, adică populaţia în comparaţie cu clasa conducătoare, noi o ducem din ce în ce mai prost.

blocuri 1 blocuri 2

 

 

 

În principiu aşa funcţionează orice societate, până în prezent. Toate încercările populist-egalitariste au eşuat lamentabil, zice manualul de istorie.

Pe mine mă nelinişteşte altceva. Diferenţa dintre cei doi poli sociali, oricât ar fi ea de firească, nu trebuie să crească dincolo de o anumită limită rezonabilă. Nu găsesc că e normal ca după două decenii şi mai bine de eforturi întru europenizarea României, o prostituată să coste la noi cât costă un hamburger în vest. De ce am ales tocmai acest exemplu? Fiindcă piaţa neagră a fost şi rămâne, de când mă ştiu, barometrul cel mai exact al economiei.

imigranti 1 imigranti 2

 

 

 

Numărul românilor care de la plecările „la muncă” pentru câteva luni de zile au ajuns să se stabilească în vest demonstrează acelaşi lucru – şi anume că în România progresul e doar o lozincă de campanie electorală.

Mi s-a spus de nenumărate ori că majoritatea românilor nu vor sau nu pot să trăiască altfel.

Interesant.

Cine îmi explică ce miracol se produce, încât, cu câteva sute de kilometri mai la vest, aceiaşi români vor şi pot să trăiască altfel?

12 gânduri despre „Vilele stîngii şi vilele dreptei

  1. Politicienii nostri sund recunoscuti pentru indemanarea matrapazlacurilor cu care-si fac averile. Ei sunt …AMBIDEXTRII…cameleonici, fara „prejudecati”…liberi de orice constrangere morala…Au tara, partidul, doctrina, culoarea, religia…care aduce castig maximal cu efort minimal…Ei demonstreaza ca hotia, tradarea, coruptia…nu cunosc granite, credinte, doctrine,sau culoare politica…Acestea sunt UNIVERSALE.
    In cateva cuvante…n-au mama…na-u tata…na-u nici un D-zeu.
    Ce nu stiu insa ei…este ca de fapt si de drept…NU EXISTA…sunt in afara existentei, un apendice, o mutatie sociala, care mai devreme sau mai tarziu…existenta ii va inlatura, ca tot ce este aberant, mutant, monstruos…

    Apreciat de 1 persoană

  2. Cu cîteva sute de kilometri mai la vest, acei români au renunţat a mai fi români, acceptînd „botezul” culturii vestice. Au ales şi au acceptat să fie altfel. Noi cei rămaşi nu vrem acel ‘altfel’ care nu ni se potriveşte – vrem să rămînem români, în România, cu tradiţii, cu obiceiuri, cu libertăţi şi responsabilităţi specifice locului nu altora de aiurea. Nu vrem să fim integraţi, asimilaţi în Borg, pierzîndu-ne identitatea. Şi pentru acest refuz, sîntem pedepsiţi să nu putem trăi decent sau un pic mai mult decît decent. Cam asta e problema.

    Deşi sub conducerea unor simpli executanţi de ordine vestice, de acolo din vilele lor de trădători de neam şi ţară, vom fi asimilaţi vrînd-nevrînd. Sau eliminaţi.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Ar mai fi o singură chestiune: înainte de ordinele vestice am avut parte de cele estice. Cred că era mai nasol. De pildă noi 2, pentru dialogurile noastre, am fi ajuns să dăm cu subsemnatul, at least. Ăştia cel puţin ne lasă în pace. 🙂

      Apreciază

      1. Pentru moment. Dacă se împute treaba (din punctul lor de vedere), vor trece la acţiune. Supravegherea oricum există. 😉

        Cît despre alegeri, am mai discutat care sînt variantele oferite de ei: cu sau fără A. Alegerea firească ‘just let us be’ nici nu intră în discuţie, fiindcă – aşa cum spunea şi Chomsky demult – ei se tem de puterea exemplului. Le e groază că odată ce un astfel de experiment al independenţei totale reuşeşte, vor pierde definitiv frîiele lumii. Şi au dreptate.

        Mi-e teamă însă că odată întîmplată asta, omenirea în prostia ei incomensurabilă va reveni la mici (sau mari) conflicte teritoriale şi nu numai. Fiindcă niciuna dintre naţiile Pămîntului nu e suficient de educată încît să se autolimiteze la decenţă şi umanitate. Iar modelul de educaţie care se încearcă a fi impus global în momentul de faţă e – în umila mea opinie – fundamental greşit. Dar cine sînt eu…

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu